• Kampányfelügyelet Magyarország Kft.

  Google Hirdetés

  Google Minősített Partner!

Google Ads (AdWords) kampánykezelés, optimalizálás

Google Hirdetés alapok: Hol jelenik meg a weboldal hirdetés?

Ahhoz hogy az Ön cégének weboldala bevételt termelhessen, először is látogatókra lesz szüksége. Az interneten böngészők több mint 96%-a a Google keresőt használja, ha információt szeretne egy termékről, vagy szolgáltatásról.

A látogatók megszerzéséért óriási a verseny, mivel adott esetben, 1-1 iparágban akár több 1000 konkurencia is versenyezhet, viszont a Google kereső első oldalán maximum 17 weboldal jelenhet meg! 10 weboldal a Google természetes (organikus) listájában kap helyet, a további 7 hely pedig Google hirdetés formájában “kiadó”.

Gondoljon bele! Több 1000, vagy akár több 10.000 weboldalból mindössze 17 látható a Google első oldalán 1-1 keresés során. Viszont közel sem mindegy, hogy a rendelkezésre álló 17 hely melyikében jelenik meg a weboldalunk, ugyanis itt és él, kis túlzással az első mindent visz elv.

Így alakul a látogatók eloszlása a Google első 10 helyezése között

Látható, hogy a pozíció mennyire befolyásolja a látogatók eloszlását. Minél előkelőbb helyen jelenik meg a weboldalunk, annál több látogató fog találkozni a termékünkkel, szolgáltatásunkkal.

1. 32,5% átlagos forgalmi részesdés
2. 17,6% átlagos forgalmi részesdés
3. 11,4% átlagos forgalmi részesdés
4. 8,1% átlagos forgalmi részesdés
5. 6,1% átlagos forgalmi részesdés
6. 4,4% átlagos forgalmi részesdés
7. 3,5% átlagos forgalmi részesdés
8. 3,1% átlagos forgalmi részesdés
9. 2,6% átlagos forgalmi részesdés
10. 2,4% átlagos forgalmi részesdés

És most jön a lényeg! Nézzük meg, hogyan áll össze az első oldalon található 17 weboldal sorrendje

 • 1.pozíció - Google Hirdetés
 • 2.pozíció - Google Hirdetés
 • 3.pozíció - Google Hirdetés
 • 5.pozíció - Természetes találat
 • 6.pozíció - Természetes találat
 • 7.pozíció - Természetes találat
 • 8.pozíció - Természetes találat
 • 9.pozíció - Természetes találat
 • 10.pozíció - Google Hirdetés
 • 11.pozíció - Természetes találat
 • 11.pozíció - Természetes találat
 • 12.pozíció - Természetes találat
 • 13.pozíció - Természetes találat
 • 14.pozíció - Természetes találat
 • 15.pozíció - Google Hirdetés
 • 16.pozíció - Google Hirdetés
 • 17.pozíció - Google Hirdetés

Látható, hogy a Google előnyben részesíti azokat a weboldalakat, amelyek hirdetik magunkat a keresőben, ezért maximum az első 4 találat többnyire Google reklám. Emellett még további 3 hirdetést jelenít meg a kereső, ezeket viszont már a természetes találatok alatt, azaz az első oldal utolsó 3 helyén.

Kiemelten fontossá teszi a pozíciók szerepét továbbá az a tény, hogy a felhasználók alig 21%-a kattint egynél több keresési eredményre, ezáltal elég kis esély van rá, hogy valaki az összes weboldalt megnyissa az első oldalon!

Hogyan működik a Google Hirdetés?

Azt már tudjuk, hogy hol jelennek meg a hirdetések, azt viszont még nem, hogy pontosan kiknek. A hatékony hirdetéscélzást a Google hirdetéskezelő rendszere, a Google Ads (korábbi nevén AdWords) teszi lehetővé.

Számtalan módon be tudjuk állítani, célozni a hirdetéseket, de a fő célzási módot a kulcsszavak, keresési kifejezések jelentik. Meg tudjuk adni, hogy pontosan milyen kulcsszavak keresésre jelenjen meg a weboldal hirdetése, ezáltal biztosítható, hogy csak potenciális érdeklődők találkozhassanak a termékünkkel, szolgáltatásunkkal.

Természetesen rengeteg további finomhangolási lehetőséget biztosít a Google Ads annak érdekében, hogy a hirdetések beállítását teljesen a célközönségünkre szabjuk.

Beállítható többek között, hogy:

 • Földrajzilag hol jelenjen meg a hirdetés,
 • Melyik nap, melyik órájában jelenjen meg a hirdetés,
 • Milyen eszközökön jelenjen meg a hirdetés,
 • Milyen korosztály számára jelenjen meg a hirdetés,
 • Melyik nem számára jelenjen meg a hirdetés

Látható, hogy az Online Hirdetéseket rendkívül szerteágazó beállítási lehetőségekkel lehet a célközönségünkre optimalizálni.

Google Hirdetés ára: Mennyibe kerül online hirdetni?

A Google hirdetések egyik legnagyobb előnye, hogy Ön szabhatja meg a hirdetési költségeket! Annyit hirdet a Google keresőben, amennyit a pénztárcája megenged. Nincsen minimum hirdetési költség, és maximum határ sem. Elkezdhet hirdetni a keresőben akár 1000 ft-os napi kerettel is.

A másik nagy előnye a Google hirdetéseknek, hogy a hirdetések megjelenéséért sem kell fizetnünk, csak akkor ha valaki rákattint a hirdetésre, azaz eljut a weboldalra.

Képzelje el, ha egy óriásplakát, vagy szórólap hirdetés esetén csak akkor fizetne, ha valaki látta a plakátot, vagy elolvasta a szórólapot és ezt követően elmegy az Ön üzletébe.

Jól hangzik ugye? A Google hirdetési kampányok pont így működnek, csak itt az üzletet az Ön weboldala jelenti, ami eladja a termékét vagy szolgáltatását.

Google hirdetés kezelés: Mennyi a Google kampánykezelés és kattintás költsége?

A Google Ads árak egy részét a hirdetés büdzsé képezi, amit hajlandóak vagyunk a hirdetésekre szánni. A költségek másik részét a hirdetések létrehozása, és az adwords kampányok kezelése teszi ki.

Ennél a pontnál felmerülhet a kérdés: Miért érdemes a kampányok létrehozására és kezelésére egy külön szakértőt megfizetni?

A kérdésre a választ pedig a kattintási árak fogják megadni. Itt térjünk kicsit vissza a pozíciókhoz, hiszen közel sem mindegy, hogy a hirdetésünk az első 4 pozícióban fog megjelenni, vagy az utolsó 3-ban!

Az első 4 helyezett az első oldalra érkező össz. forgalom majd 70%-át elviszi!

Itt jönnek képbe a kattintási árak. A hirdetés keret és napi keret mellett a kattintási árakat is mi szabhatjuk meg. Eldönthetjük, hogy mennyit ér számunkra egy kattintás, azaz egy megszerzett látogató.

Minél többet vagyunk hajlandóak fizetni egy kattintásért, annál jobb lesz a hirdetés pozíciója.

Minél jobban optimalizált egy Google hirdetés, annál olcsóbban tudjuk megszerezni a pozíciót.

Megeshet, hogy két konkurens cég, ugyan arra a termékre hirdet. A céljuk az első 4 pozíció megszerzése. A első cég nem rendelkezik online marketing szakértővel, nincsenek optimalizálva a Google hirdetései, így a kattintás ára 80 forint, az átlagos pozíciója pedig 3.

A második cég Google hirdetéskezelő szakértő segítségével, optimálisan futtatja a hirdetéseket, így neki egy kattintás ára 50 forint, az átlagos pozíciója pedig 2.

A Google AdWords árakat tehát három részre lehet bontani

1. A hirdetésekre szánt keret
2. A kattintások ára
3. A hirdetéskezelés ára

Miben segíthet a hirdetéskezelésen túl egy Online Marketing Ügynökség?

Az online hirdetések számtalan előnnyel rendelkeznek, és az egyik legütősebb érv mellettük a megtérülés és a hajszálpontos statisztika.

Visszatérve a plakátos példára. Képzelje el, ha a kihelyezett óriásplakátok, és szétterjesztett szórólapok után, Ön pontosan tudná, hogy hány ember látta, hány vásárlást generáltak ezek a hirdetések, mennyibe került átlagosan egy vásárló megszerzése, és még további rengeteg hasznos statisztikai adatot, de a lényeg! Tudhatná, hogy megtérült-e Önnek a hirdetésekre szánt összeg.

A Google hirdetések esetében egy óriási, behozhatatlan előny, hogy Ön pontosan tudni fogja, hogy mennyit költött el hirdetésekre, és ezekből mennyi megkeresés, vásárlás, ajánlatkérés, bevétel származott, azaz milyen megtérüléssel futottak a hirdetési kampányok.

A pontos statisztikai adatok előfeltétele, hogy beépítsük a weboldalba a Google hivatalos statisztikakezelő programját (Google Analytics).

Amennyiben a Kampányfelügyelet Magyarország csapatát választja, az alábbi előnyök is választja